Masajul indispensabil in vindecare

Indispensabil în vindecare, în tratarea unor afecţiuni, în recuperare, în refacerea după o suferinţă majoră,menţine starea de sănătate, redă tinereţea, reface organismul, luptă contra îmbătrânirii, are cel mai mare rol în relaxare.

Masajul s-a practicat din toate timpurile si s-a dezvoltat la toate popoarele cunoscute incepand din Egiptul antic, practicandu-se in Roma antica pana in timpurile actuale . Cel mai mare medic al antichitatii Hipocrat,a descris efectele si indicatiile acestor metode ,spunand: intareste articulatia slaba sau poate mobiliza articulatia intepenita .Executat cu putere ( anticelulitic),masajul tonifica tesuturile;executat cu blandete (relaxare) -decongestioneaza,instaleaza starea de bine a organismului (calmeaza,destreseaza).

Efecte benefice ale masajului

Efecte asupra pielii

  • o catifelare evidentă prin hidratarea cu uleiuri şi creme specifice masajului
  • o descoamare evidentă şi masivă a celulelor moarte de la suprafaţa piel
  • o elasticitate mai mare a pieli datorată acţiunii manevrelor specifice
  • o activare mai bună a circulaţiei sanguine periferice din capilarele pielii

Efectele asupra muşchilor

  • o decontracturare profundă a fiecărei fibre a muşchilor somatic
  • o tonicitate mai mare a tuturor muşchilor flasci şi acelor slăbiţ
  • o eliberare masivă de acid lactic stocat la muşchi datorită efortului prelungit

Efectele asupra nervilor

  • o mai bună excitabilitate la stimulii din exterior
  • o mai rapidă contractibilitate a nervilor care răspund de reflexe
  • o deblocare a centrilor locomotori de la nivelul creierului

Efectele asupra sângelui si limfei

  • o fluiditate mai mare prin mişcări care au un sens invers circulaţiei sanguine
  • o accelerare a circulaţiei sângelui prin deschiderea capilarelor de rezerv
  • o eliminare substantială de toxine din sistemul venos
  • o drenare corectă a limfei cu ajutorul manevrelor de drenare limfatică

Efecte indirecte asupra glandelor endocrine

  • o mai bună funcţionare a sistemului nervos central care comandă aceste glande
  • o activare a circulaţiei hormonale datorate bunei circulaţi sanguine

Articulaţiile capătă o mai bună mobilitate cu ajutorul manipulărilor articulare şi manevrelor specifice articulaţiilor şi ale vertebrelor

Efectele asupra organelor interne indirect prin activarea sângelui, nervilor si limfei, direct asupra unor organe numai în caz terapeutic

MASAJUL TERAPEUTIC

Durerile musculare si articulare, durerile menstruale, insomnia, anxietatea si stresul reprezinta doar cateva dintre cele mai frecvente situatii care beneficiaza de terapia prin masaj. Exista insa si afectiuni mai grave ameliorate in acest fel, masajul fiind utilizat astazi in multe ramuri medicale, cum ar fi: obstretica, ortopedie, reumatologie, pacienti infectati cu HIV, precum si in cazul cardiacilor si al bolnavilor de cancer.De fapt, e greu de numit o situatie in care nu e utila terapia prin masaj, imbunatatirea starii pacientilor fiind evidenta. Chiar si atunci cand nu suntem bolnavi !!!!!

Gâtul este un barometru al stresului. Muşchii lui sunt echipaţi cu ‘captatori' sensibili la frig, căldură, oboseală şi stres . Cu cât ne-am simţit mai agresaţi şi mai grăbiţi în cursul zilei, cu atât mai rău ne doare el seara. Pentru că prezintă - mai des decât bărbaţii - o hiperexcitabilitate neuromusculară în această zonă, femeile sunt din start mai predispuse la acest gen de dureri cervicale.Gâtul, o victimă a stresului, a mişcărilor greşite, a pernelor uzate..

Orice gest anormal şi - pe deasupra - repetat, orice poziţie neadaptată şi prelungită, ajunge, într-o bună zi, să ne "sucească gâtul"!...

Poziţia cefei este condiţionată de informaţiile primite de la ochi, urechi, maxilar şi sprijinul plantar

Deşi cartilajele vertebrelor cervicale se uzează o dată cu vârsta, relele tratamente ce le sunt aplicate de "posesor" pot degenera şi în blocaje şi redori /limitări ale mişcărilor unei articulaţii/.Ligamentele devin tensionate , iar uneori se contractă si devenind dureroase la palpare sau apar dureri spontane.

MASAJUL DE RELAXARE SI INTRETINERE

Masajul de relaxare si masajul de intretinere se aseamana intr-o mare masura insa sunt si cateva mici diferente: masajul de intretinere ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, la tonifierea musculaturii si la buna mobilitate a articulatiilor, iar cel de relaxare inlatura in primul rand oboseala prin relaxarea sistemului nervos si a sistemului endocrin, elimininand o serie de hormoni care induc starea de bine.Este recomandat sa se efectueze o data pe saptamana si veti tine boala la distanta

Masajul de relaxare este un masaj general, al intregului corp, care are ca scop eliminare rapida a oboselii,a stresului acumulat in organism din diferite motive, relaxarea musculara si generare a unei stari generale bune. Este extrem de eficient in cazul starilor de oboseala accentuata. Masajul nu este unul brutal sau dureros asa ca va puteti lasa corpul „sa pluteasca"si se efectueaza, de regula, cu uleiuri sau creme parfumate, care stimuleaza starea de bine si relaxarea, conform aromoterapiei.