Soare, apa, concediu – cum ne ingrijim pielea?

Influenta soarelui prin efectele sale pozitive,  efecte asupra corpului uman, este indispensabila vietii.

Soarele stimuleaza procesele metabolice, participa la sinteza vitaminei D, produce reactii crescute hormonale in corp, relaxeaza musculatura, ne influenteaza psihicul, creste energia corporala si toate aceste efecte ne creeaza o stare de confort optima.

Pentru a beneficia optimal de efectele pozitive solare, trebuie sa ne expunem soarelui in mod rational, si sa luam in considerare anumite recomandari si anume:

evitarea bailor solare in timpul pranzului, respectiv intre orele  11-15.

-initial sa obisnuim pielea cu razele solare, ceea ce e posibil ca pentru cateva zile sa ramanem in umbra si apoi treptat sa ridicam timpul de expunere. In acest fel evitam neplacutele hipersensibilitati ale pielii.

sa ne protejam prin ochelari de soare si palarii.

sa folosim preparate de protectie solara, in functie de tipul de piele si de lumina. Chiar cu ajutorul cremelor de protectie solara, sa evitam baile solare in perioada pranzului, cand razele solare nu mai bronzeaza, ci ard.

copiii sub 3 ani, e de recomandat sa nu fie expusi radiatiilor solare, sa foloseasca imbracaminte adecvata si protectia corpului si a fetei. Sa se foloseasca o crema cu factor de protectie solara ridicat.

-nu este recomandat folosirea solarului, datorita intensitatii luminii ce conduce la imbatranirea rapida a pielii, apar ridurile, se pierde mult din elasticitatea pielii.

-cremele folosite sa nu contina conservanti, parfum sau ingrediente fotosensibilizante.

-la incheierea bailor zilnice solare, sa se foloseasca crema de regenerare si hidratare a pielii.

-toate aceste reguli profilactice trebuiesc aplicate pentru ca apa de mare si nisipul conduc la o crestere a efectului solar prin reflectarea si absorbtia razelor .

Prin expuerea necontrolata a pielii la razele solare, pot apare o serie de aspecte nedorite si in primul rand insolatia sau dermatita solara manifesta prin eritem de culoare rosu aprins, hipertermie, durere sub forma de arsura, prurit, ameteala, cresterea pulsului.

Aceasta eruptie se vindeca prin efectele sistemului imunitar si cu ajutorul unor topice calmante. Repetarile in timp a unei insolatii conduc la dereglari celulare, de etiologie benigna sau maligna.

Aceste riscuri majore se refera la aparitia unui herpes solar si a unei eruptii cutanate, asa numita keratoza actinica, care prin evolutia ei reprezinta o precanceroza.

Exagerarea in timp a bailor se soare conduc la alterarea celulelor pielii de diferite forme si astfel la instalarea unor procese maligne.

In cadrul efectelor negative, dupa expunerea la soare pot aparea depigmentari ale pielii de tp vitiligo sau hiperpigmentari sub forma efelidelor (pistrui).

Printr-o sensibilitate cunoscuta la radiatiile solare, poate aparea o forma de acnee de tip estival, accentuarea dilatatiilor capilare de la nivelul fetei sau o pata pigmentara de tip lentigo.

In concluzie pentru a beneficia de influentele pozitive ale expunerii la soare, este absolut necesar sa se respecte anumite reguli, care sa si previna eventualele riscuri.

Pregatirea organismului pentru sezonul estival se poate face cu tratamente energo-informationale. Pentru persoanele cu alergie la soare si imunitate scazuta este o recomandare esentiala.

Pentru mai multe informatii aacesati www.dermavital-med.ro sau sunati la: 0731 871 968 / 021 322 4004.

                   

                                       Dr. Med. Dorin Munteanu- Specialist in Dermatologie/Alergologie/Estetica/   Membru al Asociatiei dermatologilor Germania cu o experienta de 30 de ani in domeniu din care 25 de ani in Dermato-Estetica Germania