COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

                           COMBINAREA CORECTĂ A  ALIMENTELOR

Pentru a avea o digestie corectă, alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate. Află ce presupune combinarea corectă a alimentelor.

Modul în care combinăm corect alimentele trebuie să se bazeze pe câteva principii de bază. Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde, morcovul, ceapa, usturoiul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte). Excepţie fac legumele bogate în amidon, de exemplu cartoful, care nu vor fi combinate cu proteine de origine animală.

Leguminoasele (mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte) pot fi combinate cu amidonoase (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), împreună crescând valoarea biologică a proteinelor.

O altă combinare corectă a alimentelor este cea a grăsimilor cu verdeţuri, deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor.

Laptele având o compoziţie particulară este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia.

ALIMENT Peşte Ouă Carne Brânzeturi Legume Leguminoase Nuci,seminţe
Ouă Nu Da Nu Neutru Da Nu Neutru
Carne Nu Nu Da Nu Da Nu Neutru
Peşte Da Nu Nu Nu Da Nu Neutru
Brânzeturi Nu Neutru Nu Da Da Nu Neutru
Amidonoase Neutru Neutru Nu Da Da Da Neutru
Legume Da Da Da Da Da Da Da
Leguminoase Nu Nu Nu Nu Da Da Neutru
Nuci, seminţe Neutru Neutru Neutru Neutru Da Da Da
Fructe Nu Nu Nu Nu Nu Nu Nu

Fructele se vor consuma întotdeauna între mese, separat de alte alimente, în felul acesta dobândindu-se toate beneficiile pentru sănătate, iar digestia lor va fi uşoară şi rapidă.

COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR: UN SINGUR FEL DE MÂNCARE LA O MASĂ

Stomacul nu poate digera două alimente concentrate în acelaşi timp. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Această regulă se referă în special la alimentele bogate în proteine. În acest sens, nu se vor asocia la aceeaşi masă două surse de proteine. Spre exemplu, nu vom combina carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă.