Fenomenul ionizarii tine de faptul ca moleculele diferitelor substante existente in aer, pierd sau castiga o sarcina electrica, ionii rezultati fiind in esenta particule aeriene purtatoare de sarcina electrica pozitiva sau negativa. Tot in aceleasi conditii, ionii grei – mai putin mobili si cu efecte negative asupra organismului – se neutralizeaza reciproc cu ionii usori – acestia fiind foarte mobili si stimuland in mod benefic activitatea organismului viu, apoi se recombina si drept rezultat, se obtine o concentratie stationara de ioni in aer.
S-a observat ca electricitatea atmosferica intervine, pe anumite cai, in sens pozitiv sau negativ in sanatatea umana, indiferent de conditionarile genetice, alimentatie sau munca prestata. Nu trebuie uitat insa, a’propos de influentele negative ale poluarii aerului asupra ionizarii negative a acestuia, ca reducerea transparentei aerului din cauza poluarii contribuie substantial la scaderea procentului de ioni negativi din atmosfera si la cresterea procentului de ioni pozitivi: ionii pozitivi provoaca o iritatie a cailor respiratorii, tulburand functia sistemului bronsic.
Datorita prezentei ionilor pozitivi in exces intr-o incapere, practic, toate suprafetele devin incarcate pozitiv. Praful din aer si alte elemente poluante, capata si ele sarcina pozitiva. Concentratia mare a ionilor pozitivi (contraindicate pentru persoanele nevrotice) scade puterea de concentrare, genereaza dureri de cap, indispozitie, somnolenta, tulburari nervoase diverse, putand duce chiar la iritabilitate, stres, agresivitate.
Ionizarea nu este o descoperire recenta, ionii atmosferici existand in atmosfera inca de la formarea Pamantului. Natura mentine o rezerva constanta a acestora prin intermediul actiunii vantului, fulgerelor, ploii, vegetatiei, radiatiilor cosmice si solare, etc. Natura „stie” cum sa mentina un raport benefic intre concentratia de ioni negativi si cea a ionilor pozitivi.
Ionii negativi reprezinta, in multe cazuri, explicatia pentru care, in unele localitati ne simtim bine si in altele nu, de ce in unele ne simtim tonici si bine dispusi iar in altele apatici si fara vlaga.
Influenta benefica a ionilor negativi isi spune cuvantul mai ales in protejarea cailor aeriene de inflamatiile curente (raceli, rino-faringite, traheite, bronsite)
Ionii negativi sunt supranumiti si vitaminele aerului deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate. Ionizarea negativa intre anumite limite, aduce o relaxare generala si o diminuare a presiunii arteriale si al ritmului de respiratie, a schimbului de vitamine, determina cresterea echilibrului hemodinamic (diminuarea vitezei de oxidare a eritrocitelor, cresterea numarului de eritrocite din hemoglobina, diminuarea leucocitelor), imbunatatirea starii de sanatate, imbunatatirea atentiei si a capacitatii de munca, normalizarea functiei neurale centrale si vegetative.
Rolul ionilor negativi
- Exercita efectele cele mai fericite asupra organismului si-i influenteaza direct longevitatea
- Contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, prin membrana celulelor pulmonare
- Influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace
- Influenteaza favorabil tulburarile endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism
- Exercita nete actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea
- Prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie
- Contribuie la revigorarea fizica si psihica a organismului
- Intarzie dezvoltarea si scurteaza viata bacteriilor si virusurilor (holera, diareea, diverse actiuni asupra pielii)
- Reduc riscul de cancerizare ce revine nicotinei si gudronilor (stimuland miscarea peristaltica a bronhiilor, reduce timpul de contact al mucoasei bronsice cu fumul de tigara sau cu pulberile gudronice)
- Cresc capacitatea fizica si psihica
- Duc la detoxifierea organismului
- Reintineresc fata, micsoreaza ridurile,
- Previn reumatismul, artrita, osteoporoza
- Imbunatatesc tesutul conjunctiv, asigura pielii fermitate si catifelare
- Reduc celulita si circumferinta
- Cresc colagenul de sinteza