Drenaj limfatic

Drenajul sistemului limfatic

Corpul uman are alaturi de sistemul circulator, inca un sistem de transport – sistemul limfatic, considerat gardian al sanatatii corpului!!!  Foarte multi oameni sufera de o dereglare a sistemului limfatic, aceasta remarcandu-se prin umflarea mainilor si/sau a picioarelor, putand duce, in timp, chiar la intoxicarea sangelui.

Sistemul limfatic are o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Daca el nu si-ar face constiincios datoria, am cadea mult mai usor prada infectiilor de tot felul. Este putin stiut faptul ca foarte multe vietati au un sistem circulator, insa foarte putine (doar cele mai evoluate), au si un sistem limfatic. Pentru a asigura o buna irigare a tuturor organelor si tesuturilor, inima pompeaza sange sub o presiune destul de crescuta, fapt ce favorizeaza iesirea «apei» din vasele de sânge. Nu este o simpla apa, compozitia lichidului dintre celule (numit lichid interstitial) este complexa, dar aceasta este cu totul alta discutie. Lichidul interstitial nu mai poate intra inapoi in vasele de sange si daca nu si-ar gasi o cale de-a fi drenat, atunci ne-am umfla putin cate putin… Drenajul limfatic este «mecanismul» prin care eliminam acumularile interstitiale de lichide si grasimi.

Procedura de drenaj limfatic

Drenajul limfatic se efectueaza prin presiuni usoare care actioneaza asupra lanturilor de ganglioni limfatici. Drenajul limfatic are urmatoarele efecte:
– reduce celulita
– este stimulant la nivelul microcirculatiei (previne aparitia celulitei)
– actioneaza impotriva depunerile de grasime si respectiv a  celulitei
– detoxifica organismul (curata organismul de toxine si deseuri metabolice)
reduce edemele chiar si la femei insarcinate (edemele sint localizate la nivelul picioarelor si mainilor, unde ori exista o productie prea mare de lichid interstitial ce nu prea mai poate fi preluat rapid de sistemul limfatic, ori s-au «infundat conductele» – exista un blocaj pe traseul vaselor limfatice, deci este necesara efectuarea unei sedinte de drenaj limfatic).
stimuleaza sistemului imunitar (anticorpi, regenerant – util in cazul unei pieli uscate si descuamate, relaxant – la nivelul musculaturii si nu numai)

Sedintele de drenaj limfatic sunt extrem de importante in procesul de slabire! Drenajul limfatic defectuos si reducerea circulatiei sangelui, duc la acumulari de grasime, toxine si radicali liberi care se acumuleaza in cantitate mare in adipocite (celule grase), produc incarcarea cu lichide a acestor celule si umflarea lor, pierderea elasticitatii tesutului ducand la aparitia imperfectiunilor si denivelarilor pielii.

In schimb, o circulatie limfatica si sanguina deficitara duce la cresterea acumularii de lichide in stratul superficial al grasimii situate sub tegument si la acumularea de toxine in interiorul celulelor grase.

Efectele drenajului limfatic

Drenajul limfatic:

• întareste sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici,
• dinamizeaza circulatia limfei în spatiile intercelulare,
• accelereaza curentul limfatic si eliminarea rapida a rezidurilor toxice,
• antreneaza toxinele care blocheaza procesele fiziologice,
• intensifica schimburile nutritive si eliminarea toxinelor din corp,
• usureaza transportul acizilor grasi si a colesterolului.

Informatii utile despre drenajul limfatic

STIATI CA …

* Fara sistemul limfatic, organismul nostru s-ar umfla aidoma unui balon?
* Zilnic, sistemul limfatic filtreaza intre 2 si 4 litri de limfa ?
* Prin masaj se stimuleaza fluxul limfei de… 20 de ori?