Sinonime: eczema atopica, eczema indigena, eczema constitutionala, dermatita atopica.
Este o afectiune inflamatorie cronica, cu debut de obicei la varsta copilariei. Se caracterizeaza prin prurit intens, xerozis (uscaciunea pielii), lichenificare (ingrosarea pielii), localizare tipica la pliurile cotului si genunchiului dar si generalizata (pielea capului, buze, maini, picioare, corp), aparitia de scuame, uneori vezicule si papule.
Factorii determinanti si favorizanti sunt reactiile alergice (la praf, polen, alimente, par de animale, metale grele), iritante (produse de curatat, dezinfectante, sintetice), transpiratia, stressul, depresiile, aerul uscat dar si factorul genetic si microbian.
Tratamentul este complex, constand in primul rand din masuri generale de eliminare a factorilor favorizanti, carente alimentare (daca este cazul) si ingrijirea pielii in permanenta.
In functie de aspectul clinic, se vor administra tratamente locale cu corticoizi, antibiotice, antihistaminice sau topice imunomodulatoare.
Cu efecte deosebite se apeleaza la o metoda medicala alternativa cu biorezonanta, eventual combinata cu homeopatie, care actioneaza asupra factorilor determinanti si-n acelasi timp stabilizeaza sistemul imunitar.