Aceasta terapie a fost dezvoltata de catre doctorul englez Edward Bach acum 70 ani si este astazi mai actuala ca oricand.
Terapia florilor este o terapie de insanatosire, in primul rand a sufletului, ajutand preventiv imbolnavirile corpului.
Lumea materiala si lumea spirituala se intersecteaza in mod permanent, ca inspiratia si expiratia, ca noaptea si ziua. Aceste doua lumi trebuie tinute tot timpul in balanta. Tot ce este prea mult intr-o parte creaza un prea putin in cealalta parte, ducand in timp la o imbolnavire sufleteasca sau boala la nivelul corpului.
O rearmonizare intre cele doua lumi, spirituala [suflet] si materiala [corp] se realizeaza prin alegerea florii potrivite, iar restul isi urmeaza cursul.
"Simplicitatea metodei", dupa cum citeaza Dr. Bach, atesta originalitatea ei; cu cat ne adancim mai mult in intelegerea acestei terapii, vom intelege simplitatea "creatorului" la care ne vom conecta.
Terapia florilor nu cunoaste boli, ci numai oameni bolnavi.
Scopul terapiei este "Vindeca-te singur!".
Diagnoza nu se orienteaza dupa simptomele corporale, ci dupa "dezarmonia" sufletului si comportamentul omului.
Alegerea florii potrivite.
Autoreglarea prin esenta [floare] adecvata actioneaza prin impulsuri nemateriale, care stimuleaza puterile proprii ale sufletului pentru a se putea regenera.
Strategia vindecarii cu terapia Dr. Bach se poate formula astfel: "Nu prin lupta, ci prin transformare".
Terapia florilor dispune de 38 esente [flori] si o esenta compusa din 5 flori numita "estenta in caz de urgenta".
Terapia incepe prin alegerea, de catre pacient, a unei flori si de aici diagnosticul, consilierea si tratamentul.
Nu are efecte negative si se poate aplica combinata cu orice alta metoda de tratament.
Este o terapie atat pentru copii cat si pentru adulti.
De exemplu, floarea nr. 15, Holly - Deschiderea Inimii - daca este aleasa, terapeutul intelege ca are de-a face cu o persoana care a fost des dezamagita, este blocata in expresia sentimentelor si are nevoie de foarte multa dragoste. Floarea il ajuta sa prelucreze mai bine anumite evenimente, sa poata trece peste ele si, mai ales, sa poata iubi din nou.
Un alt exemplu, floarea nr. 21 - Floarea Luminii - daca este aleasa, terapeutul intelege ca are in fata o persoana sobra, care ia totul prea in serios. Floarea ii da bucuria de a trai, iar daca a cazut deja in latura depresiva, il ajuta sa se ridice mult mai repede.
Nu poate fi intamplator faptul ca aproape toti marii cercetatori ai stiintelor naturale, spre sfarsitul vietii lor, au ajuns la concluzia ca: "O metoda, cu cat este mai simpla, cu atat este mai armonioasa".