Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziti.
Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode:
-pe parcursul cresterii, in cazul fructelor si legumelor sunt folosite ingrasaminte naturale sau este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata;
-in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare de un tip de microorganism (stafilococ), pot contamina alimentul (E Coli, Salmonela, campilobacter);
-prin contaminare din mediul inconjurator, cu microorganisme patogene, care se pot gasi in praf, pamant, apa.
In timpul verii, din cauza temperaturilor crescute, astfel de microorganisme se inmultesc extrem de rapid in alimentele perisabile.
riscul crescut de contaminare este cauzat in principal de conditiile improprii de igiena, gatirea, depozitarea si conservarea incorecta a alimentelor (toxoplasmoza si listerioza).
Persoanele care au risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare sunt:
-femeile insarcinate;
-copiii mici;
-varstnicii;
-persoanele care au un sistem imunitar compromis.
Simptome: diareea, greata, varsaturile si durerile abdominale;
De regula, toxiinfectia alimentara nu persista mai mult de 2 zile, iar simptomele dispar treptat. Exista unsa si cazuri de toxiinfectii alimentare severe, care se manifesta prin simptome grave, ce ar trebui sa alarmeze si sa trimita de urgenta la medic.
Simptome severe sunt:
-deshidratarea severa ca urmare a diareei;
-slabiciunea musculara, ameteala, oboseala;
-vederea incetosata;
-durerea abdominala care se intensifica in timpul mersului;
tensiunea arteriala scazuta si senzatia de lesin;
-bataile neregulate ale inimii;
-lipsa ori cantitatea insuficienta de urina eliminata ca urmare e deshidratarii severe.
Daca simptomele nu sunt severe, este suficient ca pacientul sa urmeze un regim alimentar specific:
-2, 3 cani de ceai de menta zilnic;
-orez cu morcovi;
-branza proaspata;
-banane.
In cazul in care scaunul revine la normal, este permisa întoarcerea treptata a alimentelor de baza, cum ar fi: carnea fiarta sau painea. Dar in niciun caz nu se vor consuma bauturi acidulare, energizante sau sucuri de fructe, care contin foarte mult zahar si prea putini electroliti, substante care ajuta la reechilibrarea hidroelectrolitica si acidobazica.
Pregatirea organismului, respectiv echilibrarea imunitatii, a florei si mucoasei intestinale poate fi bine sustinuta prin medicina energo-informationala, fara medicamente, fara efecte secundare.
Va recomandam tratamentele cu Bicom Optima de readucere a organismului din bioritmul din care este iesit.
Reglarea campului bactericid patogen al florei intestinale si refacerea mucoasei intestinale sunt punctele forte in domeniul medicinei energo-informationale.
Sistemul gastro-intestinal este partea cu cel mai mare contact cu lumea exterioara.
Pentru mai multe informatii accesati www.dermavital-med.ro sau sunati la: 0731 871 968 / 021 322 4004.
Dr.Med. gastro-enterolog Iuliana Ilincea